barbedwire.info Norsk hardrock

Religion og hardrock

Har du hørt om en gruppe ungdommer som kalte seg for den svarte sirkel og som en gang på 80-tallet samlet seg i kjelleren i platebutikken Helvete i Oslo? Det er ikke rart at svartmetallfans valfarter til Norge for å se på sporene etter den norske satanrocken den dag idag.

De kommer til Oslo, fra Tyskland, Australia og USA. Vi snakker om utenlandske svartmetallfans som har hørt om mytene rundt platesjappa til Øystein Aarseth, som i en kort tid samlet Den sorte sirkel nede i kjelleren. Hva det ble snakket om her var alt fra kirkebrenning til tunge gitarriff. Resultatet ble en ny norsk eksportartikkel ofte kalt satanrock i media.

Budskapet i Black Metal
Black_SabbathTekstene i svartmetallsjangeren har alltid bestått av anti-kristendom, okkultisme og åsatro. Selv om band som Black Sabbath også til tider hadde ekstreme tekster, så har bandmedlemmene aldri lagt skjul på sin egen religion. Både Ozzy Osbourne og Iommi er personlige kristne. Det kan man vel ikke si om medlemmene i bandet Mayhem, som er ensbetydende med svartmetall.

Unngått søksmål
Til tross for budskapet i tekstene har flere band unngått søksmål og til en viss grad også offentlig sverting, sistnevnte kanskje et virkemiddel som virker mot sin henKing Diamondsikt, heller tvert om. For svartmetallbandene har all medieoppmerksomhet vært positiv. Men også mindre ekstreme band som Judas Priest og King Diamond har alle blitt truet med søksmål fra villrådende foreldre som synes at barna deres har blitt negativt påvirket av både musikken og tekstene. Anklagende har gått på både blasfemi og satanisme, og det i et svært religiøst Amerika. Ironien ble konstatert da Judas Priest ble kalt for et death metal band i tegneserien The Simpsons og selv truet med søksmål. Skaperne av The Simpson beklaget det hele med at Bart Simpson måtte skrive at “Judas Priest is not death metal” på skoletavla i den kjente introen.

Religiøse hardrockere
Som vi har nevnt ovenfor er det ingen hemmelighet at noen av medlemmene i Black Sabbath har en kristen tro, uten at de selv har gjort noen sak ut av det – men det finnes hardrockere som har vært mye tydelige på troen sin. Et av verdens bestselgende rockeband de siste årene, Skillet, har aldri lagt skjul på sin kristne tro. Det samme gjelder det amerikanske metalcorebandet Demon Hunter. Motpolen til black metal blir ofte omtalt som white metal og band som har gjort det bra i denne sjangeren er blant annet Stryper, som var banebrytende i å bruke kristne referanser i tungrock sjangeren.

Privacy Policy