barbedwire.info Norsk hardrock

Patti Smith

Patti Smith er en poet og låtskriver det er vanskelig å ikke like. Hun er blitt 68 år gammel (f. 1946), og for blodfansen spesielt er det trist å tenke på at hun nå er inne sine siste år som artist. Men akkurat det bør man kanskje ikke tenke så mye på. Hun kan avslutte i morgen, eller hun kan holde på i 15 år til. Det vi nemlig vet er at Patti kan overraske. En artist med dypere og mer sår historie enn Patti Smiths skal man lete lenge etter, og en artist som klarer å gi så mye av seg selv til tross for dette finnes vel nesten ikke.Patti_2

Vanskelig liv
Albumet Horses kom som en suksess i 1975, og hennes største singel Because the night er elsket av både den eldre- og den yngre generasjonen. Patti Smith er som sagt en person som klarer å gi veldig mye av seg selv, og når hun beveger seg i takt med musikken virker hun så balansert til livet. I Just Kids, en roman som ble skrevet av henne om sitt tidligere liv, forteller hun blant annet om forholdet hun hadde til Robert Mapplethorpe, eller Bob som vennene hans kalte ham. De var stort sett fattige, var glade da de hadde råd til to pølser i brød en dag, hadde iMaplethorpekke jobb og inntekt hele tiden og levde sine liv gjennom kunsten. De reiste fra og til og opplevde mye sårbarhet – både på hver sin kant og sammen som et lag. Likevel var det alltid et sterkt og uslitelig bånd mellom de to, selv etter at Robert fant ut av sin homoseksualitet. De var ikke kjærester, men hadde et unikt bånd av vennskap mellom seg i mange år.

Sorg og lidenskap
Patti Smith har mistet mange nære og kjære gjennom livet sitt. Fred «Sonic» Smith, hennes store kjærlighet, døde av hjertestans i 1994 – den siste i en serie av mange nære venner og samarbeidspartnere som Patti som har gått bort. Hun kom tilbake til musikkindustrien i 1996 med albumet Gone Again. Hennes naturlige, lidenskapelige forhold til livet er unikt. Smith sier selv at at menneskene hun har mistet trodde på henne, og at barna som hun fikk med Fred trengte henne. Dette var grunn nok for henne til å fortsette det gode (og harde) liv hun har levd. Livet er interessant uansett, sier hun.

Privacy Policy