barbedwire.info Norsk hardrock

Nordheim & Zappa

NordheimArne Nordheim (1931-2010) var en norsk komponist og en ivrig musikkritiker. Verkene hans var innenfor orkester- og elektroniske sjangere. Nordheim mottok en rekke prestisjetunge priser for sin givende musikalske kraft, blant annet Norsk kulturråds ærespris, Oslo bys kulturpris og St. Olavs Orden. I likhet med Nordheim var Frank Zappa (1940-1993) også en svært kjent komponist. Zappa hadde et stort talent både som gitarist, sanger, plateprodusent og regissør av filmer, i tillegg til å være en briljant komponist. En satirisk undertone beveger seg gjennom musikken hans, og den gir en eklektisk kombinasjon av sjangere som R&B og klassisk musikk, to vidt forskjellige sjangere. Zappa var også samfunnskritisk, og debuterte med et sterkt politisk engasjement. I 1991, to år før hans død, møtte han Tsjekkoslovakias nyutnevnte president Vaclav Havel, og Zappa ble sett på som en folkehelt etter kommunismens fall. I 1985 talte han i kongressen til PMRC, mot sensurering av musikktekster. PMRC er «The Parents Music Resource Center».

Nordheim og Zappa hadde et nært forhold, noe kanskje ikke alle vet. Frank Zappa kom nemlig til København i 1973, og da journalister spurte ham hva han mest ville oppleve der, svarte Zappa at det var å møte Arne Nordheim. Zappa ble fascinert av de klanglige nyansene Nordheim fikk til i sine komposisjoner. Noen dager etter besøket spilte Frank Zappa & The Mothers of Invention under Kalvøyafestivalen, som ble holdt i Bærum og hvor Nordheim tok plass som Zappas spesielle gjest. De ble senere svært nære venner, og hver gang en av dem besøkte hjemstedet til den andre, sørget de for å treffe hverandre.Frank_Zappa

På den ene siden ble Zappa fascinert over de klanglige nyansene som Nordheim klarte å skape, og på den andre siden syntes Nordheim at Zappa skapte destruktiv og dypt uforutsigbare klanger. Nordheim var imidlertid ikke udelt positivt til Zappas musikk. Faktisk kritiserte nordmannen mange av Zappas klanger for å mangle både skjønnhet og finesse, og at Zappa i verste fall ødela klangen. Selv om Nordheim var såpass ærlig om verkene til Zappa, overlevde vennskapet Nordheims kritikk. Kanskje er det nettopp det som skal til, spesielt når man er en kreativ sjel – nemlig det å heller gi hverandre brutale sannheter, for så å fortsette livet videre. Som kreativ utfører er du avhengig av å få ærlige tilbakemeldinger, slik at du stadig kan utvikle deg og bli bedre. Aldri dø ut.

Privacy Policy