barbedwire.info Norsk hardrock

Musikk hjelper mot sykdom

Det er ingen hemmelighet at musikk gjør at vi føler oss bedre, men det er ikke så mange som vet hva den kan gjøre med mennesker som skal opereres eller som er blitt demente. En ny britisk studie viser nemlig at om legene/sykepleierne lar pasienten lytte til musikk før, under og etter en operasjon, gjør dette at pasienten trenger mindre smertestillende. Pasienten blir også raskere frisk! Denne fantastiske vitenskapen har tatt plass hos de britiske forskerne fra Brunel University i Uxbridge og Queen Mary University i London.

Alternativ til operasjon
Forskningsstudiens leder Catherine Meads, fra Universitetet i Brunel, forteller om musikk som en ikke-kirurgisk metode som både er sikker og billig, og noe som bør være tilgjengelig for alle som skal gjennomgå en operasjon. Det har hun helt rett i. Vi går til legen, får reseptbelagte medikamenter, men hevelsen eller sykdommen kommer ofte tilbake når man har sluttet med medisinene. Det blir en usunn og farlig livsstil å leve med, og vi blir attpåtil i svært dårlig humør av å leve slik. Musikk er rett og slett livsviktig for oss.

Alive_Inside«Alive Inside: A Story of Music and Memory»
En amerikansk dokumentar fra 2014, som Michael Rossato-Bennett har regissert. Den handler om hvordan gamle mennesker som hadde blitt demente og mistet hukommelsen, fikk minnene tilbake ved å lytte til musikk de liker eller hadde likt da de var yngre. Intervjueren/fortelleren stilte pasientene spørsmål blant annet om alderen deres og hva deres beste minne var fra de var yngre. Mange husket alderen sin, men svært få husket andre minner. Etter hvert fikk de lytte til sanger de hadde en spesiell kjennskap til, og plutselig gikk skravla i ett sett. De ble svært fornøyde, og selv de som alltid så blankt og tomt ut i luften til vanlig gikk det opp et lys for. Det er en sår, brennende og fin dokumentar som anbefales på det sterkeste. Vi er så opptatte av å gi de syke medikamenter og en stol å sitte i, men vi glemmer at musikk (og dans) gjør oss friske. Musikk kan egentlig sammenlignes med kjærlighet. Vi forstår ikke helt hvordan det gjør det bestandig, men det får oss ofte til å føle oss bedre.

Privacy Policy