barbedwire.info Norsk hardrock

Lemmy Kilmister – Verdens mest ekte rocker gjennom tidene?

lenny1En hel verden er i sorg etter at Lemmy Kilmister døde 28. desember 2015. Til og med klokkene på rådhuset i Oslo spiller Motörhead etter at legenden gikk bort.

Du har sikkert hørt om vitsen om hvem som kom til å overleve en atomkrig? Jo, kun kakerlakkene og Lemmy Kilmister. Lemmy var rockestjernen som aldri skulle dø. Dessverre var han også en av oss dødelige. Den 26. desember fikk han beskjed om at han hadde uhelbredelig kreft og kun to dager sovnet han inn i sitt hjem i Los Angeles. Lemmy rakk akkurat å bli 70 år.

Roadie for Jimi Hendrix

Ian Fraser Kilmister ble født julaften 1945 i Stoke-on-Trent, men vokste senere opp i Wales. Han ble raskt musikkinteressert og som ung var det Beatles som var favorittbandet hans. Inspirasjonen fra Beatles fikk ham til å spille i flere band allerede på 60-tallet. I London fikk han jobben som roadien til selveste Jimi Hendrix, som hadde flyttet fra USA. Lemmy ble med i bandet Hawkwind i 1971 og fikk synge på en låt. Det skulle vise seg å bli bandets største låt noensinne, nemlig Silver Machine. Selv om låta ble en stor hit fikk Lemmy sparken fra bandet, men det skulle vise seg bare å bli starten på et av verdens største rockeband gjennom tidene – Motörhead. Selv om bandet aldri ble det mestselgende i sin sjanger, vil de alltid bli sett på det viktigste bandet. Motörhead vokste seg store i 1980 og i 1981, mye på grunn av låta Ace of Spades.

Et besøk på the Cavern…

LemmyDet var besøket på den legendariske klubben i Liverpool, The Cavern, hvor Lemmy skulle bestemme seg for at det var musiker han ønsket å bli. Han har uttalt at det å vokse opp som engelsk i Wales gjorde ham senere til en uredd artist, helt kompromissløs og uten noen tanker på hva andre mente om musikken hans. Da Lemmy så Beatles for aller første gang var han bare 16 år og han dro rett hjem etter konserten for å lære seg å spille deres første album, Please Please Me. Året etter møtte han på Cathy, som han flyttet til Stockport sammen med. Her ble han med i flere lokale band, men det var i The Rockin’ Vickers Lemmy virkelig skulle starte karrieren sin i. De turnerte hele Europa og flyttet sammen til Manchester. To år senere valgte Lemmy å forlate bandet og flytte til London. Her delte han leilighet med bassisten til nettopp Jimi Hendrix og ble med bandet ut på spillejobber som roadie. På slutten av 60-tallet var han innom band som Sam Gopal og Opal Butterfly.

Hawkwind

I 1971 ble Lemmy med i bandet Hawkwind og det er dette bandet han fikk forsøke seg som både vokalist og bassist for aller første gang. Her utviklet han også basslyden vi senere får høre i Motörhead, mye på grunn av hans tidligere jobber som rytmegitarist. På grunn av en arrestasjon i Canada i 1975 fikk han sparken fra bandet og returnerte til London alene og startet opp bandet Bastard. Etter at han fikk høre av bandets manager at de måtte bytte navn for og i det hele tatt få spille på Top of The Pops i Storbritannia skiftet han navnet til Motörhead. Resten er nå historie og Lemmy spilte sin siste konsert i Berlin 11. desember 2015, kun få dager etter konserten i Oslo Spektrum.

Den siste tiden

Motörhead var selve definisjonen på Ian Lemmy Fraser Kilmister. Ren rock’n roll, ekte som få. Musikken ble likt av både punkere og metalfansen, og var lett gjenkjennelig. I de senere årene har det blitt snakket mye om hvor mye bandet og Lemmy hadde å si for sjangeren rock og mange vil mene at han hadde alt å si om hvordan vi ser på rock i dag. Ikke bare spilte han rock, han levde slik en rocker gjerne drømmer om å leve. Den siste tiden var han preget av sykdom og flere avlyste konserter, men rakk å oppleve en dundrende feiring av 70-årsdagen sin. Den ble avholdt på Whiskey A Go Go i Los Angeles hvor alle vennene hans hadde kommet. Her var alt fra Slash, Ozzy Osbourne, medlemmer fra Metallica samlet, sammen med andre gode venner fra musikkbransjen.

Privacy Policy