barbedwire.info Norsk hardrock

Gibson vs Fender

Det evige spørsmålet for alle gitarentusiaster, hvilke gitarer er best? Fender eller Gibson? Selv om det finnes utrolige mange andre gode merker på markedet er det disse to merkene som ser ut til alltid å være de argeste konkurrentene.

Fender og Gibson er de to mest solgte gitarprodusentene i hele verden og det er nok derfor også konkurransen er så stor, men selv gitaristene blir jo aldri enige. Hvem er best?

Modellene
La oss starte med Fender. De to mest fremtredende gitarene er Stratocaster og Telecaster, men også bassisStrattene forguder Fender hovedsakelig på grunn av av Precision og Jazz-modellene. Fender har også klassikere av eldre modeller, som Jaguar og Jazzmaster. Som kjent har Fender en helt spesiell diskant-tone, som vanligvis forbindes med Stratocasteren. Gibson på sin side har en mellomtone som er sterkt relatert til humbuckeren, tydelig eksemplifisert i Les Paul-modellen. De ulike elementene skiller klangen i gitaren, som igjen kommer av ulike pickups, kroppsfasonger, men også andre ulike designforskjeller mellom modellene. Fender bruker oftest ask og orr når de produserer gitarer, som begge gir en litt lysereLes_Paul tone. Begge tre-artene er også forholdsvis lette, noe som gjør at Stratocasteren vanligvis kun veier 2 kilo. Orr og Ask er også to tre-arter som er ganske billige i USA, noe som gjør treslagene ideelle for produksjon. Gibsons Les Paul er derimot en mye tyngre gitar. Den første Les Paul-modellen kom på 40-tallet, men mange syntes gitaren rett og slett var for klumpete. Derfor kom SG modellen i 1961, som var en mer tilpasset gitar. Allikevel var det mange som etter hvert foretrakk den tunge Les Paul modellen. Gitaristen i Rush sa en gang at han aldri ville bytte ut sin Les Paul med noen annen gitar.

Jeff_BeckHvem spiller på hva?
Fendertonen er for mange den helt perfekte. Begrunnelsen er ofte at de elsker den klarheten man Fender_Jaguarfår hos en Stratocaster. Hvis du ser på hva noen berømte gitarister har brukt gjennom tidene, har ofte sjangeren vært avgjørende, men ikke alltid. Kjente gitarister som har foretrukket en Fender er Jeff Beck, Jimi Hendrix og The Edge fra U2. Mange bluesgitarister har sverget til Gibson modellene – en av dem er Chuck Berry som har foretrukket ES-335 modellen. Angus Young i AC/DC spiller på en Gibson SG. Slash har fått sin egen Les Paul signaturmodell. Fender Jaguar-modellen har blitt foretrukket av de som spiller surf og av mer eksperimentelle garasjerockband.Keith_Telecaster

Det er ingen tvil om at striden mellom Gibson og Fender aldri vil ta slutt. Det er ingenting som slår et seigt hardtslående riff fra en Gibson gitar, men hva ville Keith Richards vært uten sin Telecaster?

Privacy Policy