barbedwire.info Norsk hardrock

Blues + X – en gjenganger

De fleste musikkentusiaster vet at bluesen er røttene til dagens rock. Bluesen dukker opp i en eller annen form i de fleste musikksjangere. Til og med i svartmetall.

I 2009 med bandet Kvelertak årets snakkis, da de spilte på by:Larm festivalen, som også skulle føre dem til Roskildefestivalen samme år. Musikken er så sort og depressiv som man kan få den, men alt er bygd opp på blues i bånn.

GYBEGoodspeed You! Black Emperor
Goodspeed You ! Black Emperor ble dannet allerede i 1994 og bandets musikk er det man idag kaller post-rock med en blanding av punk i seg også. Det kanadiske bandet består av hele ni mann som lager de fleste låtene sine i moll, som igjen gjør at musikken har utrolig mye mer blues i seg enn hva man egentlig tenker over.

Groove!
Pantera er for mange det ultimate heavy metal bandet, men sjangeren er så mye mer enn bare metal. Pantera er kjent for sin groove metal, som stammer fra bluesen. Groove mPanteraetal kommer igjen fra trashmetallen og her er det selvfølgelig 80-tallet som gjelder. Det er ingen tvil om at det var Pantera som gjorde sjangeren stor på dette ti-året.

Blues Rock
Få band er så rock’n’roll som AC/DC. De er hele begrepets fasit. Mange vil også påstå at bandet spiller blues rock, for hører man på rytmegitarens gudfar Malcolm Young, så er det bluesen som har inspirert ham. En artist som re-introduserte bluesen i en ny form var gitaristen Jack White i sitt White Stripes, gjennom en nesten punkete blues. KoACDCmpet var blues, satt sammen av riff som igjen var sterkt inspirert av bluesens stamfedre.

Det er ingen tvil om at man finner spor av blues over alt der det finnes en gitar. Alt fra hard metall til punk og mer moderne rock’n’roll. At rocken er død er nok sterkt overdrevet. Man kunne lese i fjor at aldri hadde så få band med gitar spilt under festivalen by:Larm – men spørsmålet er, var det virkelig det publikum hadde valgt selv?

Privacy Policy