barbedwire.info Norsk hardrock

Norsk hardrock

Dette er nettsiden hvor du kan lese alt om rockeheltene dine og hvis du synes det er viktigere å sitte inne og høre på gamle gitarriff enn å være sosial ute når sola skinner, ja, da er du ikke alene. Dette er nettsiden for deg som får gåsehud hver gang Petter Baarli setter inn kabPetter_Baarlielen i Marshallforsterkeren eller når Captain Poon setter i gang låten Rockthrone. Norsk rock er faktisk noe av den beste rocken i verden, hvis man leter på de riktige stedene.

Før pønken kom feiende fra London på slutten av 70-åra var det svært få artister norske musikere så opp til her hjemme. Det ville Petter Baarli gjøre noe med da han sammen med fetteren sin Kjetil Andersen stiftet pønkbandet Slips i en kjeller på Skedsmokorset. Noen få år etter var han gitarist i det som for mange ikke bare er Norges beste rockeband, men deres trofaste fans betegner faktisk Backstreet Girls som verdens beste. Og for landets gitarister er det idag ofte Baarli man måler opp mot. Han er et forbilde for mange, ikke bare som gitarist, men også for alt som har med rock’n’roll å gjøre.

Motorpsycho
Trondheim har levert gode band helt siden fuzz-gitaren kom til Norge. Bandet Motorpsycho ble dannet i 1989 og var på den tiden nært knyttet opp mot Svartlammon og UFFA i byen. Bandet besto den gang av Bent Sæther på bass og vokal, Hans Magnus Ryan på gitar og Motorpsycho_PressKenneth Kapstad på trommer. Bandet har hatt fast bassist og gitarist i alle år, men byttet trommeslagere opp gjennom årene. Den mest kjente er nok Håkon Gebhardt som forlot bandet i 2005. Motorpsycho har opparbeidet seg en spesielt stor fansskare i hele Europa og har mottatt det man kan motta av norske musikkpriser.

10.000 Lovers
Snakker man om norsk hardrock er det vanskelig å komme utenom en gitarist fra Toten, nemlig Ronni Le Tekrø. TNT ble dannet i 1982 av Dag Ingebrigtsen, Steinar Eikum og Diesel Dahl og da de trengte en gitarist var det ingen tvil om at den yngste i bandet skulle bli Le Tekrø. Dag Ingebrigtsen ble byttet ut med Tony Harnell og fikk sin største hit noensinne med låten 10.000 Lovers, som nådde den amerikanske Billboard listen også.

Norsk på norsk
Mange mener at rock funker best på norsk, mens andre igjen synes at de norske tekstforfatterne på langt nær klarer å lage troverdige tekster. Kanskje har ingen lykkes så godt med å skrive Jokke_Valentinernenorske tekster som Joachim Nielsen. Jokke & Valentinerne er udødelige, og sammen med Raga Rockers er de blant bandene som blir omtalt som de fire store, i tillegg til Dum Dum Boys og DeLillos. Alle fire startet opp på 80-tallet. Det samme gjorde også Turboneger, riktignok i 1989, og som kanskje er et av de mest legendariske live-bandene vi har sett av norske band gjennom alle tider. Bandets historie er så detaljrik at man bør lese boka om bandet skrevet av Håkon Moslet.

Fremtiden er lys
Rocken er død, hvor mange ganger har vi vel ikke lest den overskriften? Sannheten er at fremtiden ser lys ut for norsk rock. Aldri har det vært flere øvingslokaler, aldri før har det vært flere fesKvelertaktivaler i Norge heller. Alt ligger til rette for at norsk hard rock fortsatt skal kunne produsere gode band. Flere av dem velger også å synge på norsk. Produsenten, musikeren og lydmannen Hugo Alvarstein har jobbet med band som Oslo Ess og det ryktes nå at bandet Gribbene følger på med norske tekster og kommer med album våren 2016. Kvelertak er også et band som har blitt spådd flere gode år foran seg.

Privacy Policy